Responsive Advertisement

Kişi Zamirleri - Personal Pronouns

Personal Pronouns - Kişi Zamirleri

İngilizce öğrenmeye adım attığınızda ilk olarak "to be" terimi ile başlarız. "To be" sözcüğü İngilizce'de temel bir terimdir. Ancak bu terimi çalışmadan önce anlaşılması gerekli bir mevzu daha var. Dilimizde söylediğimiz "Ben, Sen, O, Biz, Siz, Onlar" sözcüklerinin İngilizce dilindeki anlamlarıdır. Bu sözcükler Personal Pronouns veya Subject Pronouns, Türkçe karşılığıyla Kişi Zamirleri anlamındadır. Her şey güzel de zamir nedir? derseniz, zamir cümlede isimin yerini tutan sözcüklerdir.
Örneğin benim adım Cabbar diyelim. Cabbar bugün okula geç kaldı cümlesinde isim, Cabbar.
O, bugün okula geç kaldı. cümlesinde O kim? Cabbar. O, sözcüğü neyin, hangi kelimenin yerine yazıldı? Cabbar'ın. Dolayısıyla O kelimesi bir zamirdir. O zamiri, bir kişinin yerini yani Cabbar'ın yerini karşıladığı için de bu zamir, kişi zamiridir.

Şimdi zamirlerin ve kişi zamirlerinin ne olduğunu anladıysak, bu zamirlerin ingilizce karşılıklarını öğrenmeye geçelim. Aşağıdaki ingilizce kişi zamirleri tablosunu inceleyelim;

ingilizce şahıs zamirleri, personal subject pronouns


Şimdi yukarıdaki kişi zamirleri tablomuzu incelediğimizde Türkçe'de olan kişi zamirlerinin (Ben, sen, o, biz, siz onlar) İngilizce anlamlarını göreceksiniz. Bu tabloda önemli olan bir nokta var, O sözcüğünün İngilizce 3 tane karşılığı var. Biz Türkçe'de bizim dışımızdaki bir şeyden (sayısı tek olmak kaydıyla) bahsettiğimizde "O" der geçeriz.

Canlı (kadın, erkek) ve cansız varlıklar için 3 tane cümle kurarak örnek vereyim daha anlaşılır olsun.

Kalem kırıldı.
Kalem cansız bir varlık, nesne. Ben onun için direkt O kırıldı. diyebilirim.

Ayşe bugün üzgün.
Ayşe kişisinin yerine kişi zamiri olarak O bugün üzgün diyebilirim.

Ahmet'in ayakkabıları eskimiş.
Onun ayakkabıları eskimiş.

Köpek havlıyor.
O, havlıyor.

Örneklerden de anlaşıldığı üzere bir erkek için, bir kadın için ve bir cansız varlık için ya da bir hayvan için aynı kişi zamiri O'yu kullanabiliyoruz. Ancak İngilizce' de bu her bir varlık için farklı bir O sözcüğü kullanılıyor. Bu nedenle tablomuzda O'nun karşılığında He, She ve It sözcükleri yer alıyor.

He: Erkek için O.
Ahmet'in ayakkabıları eskimiş cümlesi için; Ahmet'in erkek olması nedeniyle "He" sözcüğünü kullanacağız.


She: Kadın için O.
Ayşe bugün üzgün cümlesinde de, Ayşe'nin kadın olması nedeniyle "She" sözcüğünü kullanacağız.


It:  Cansız varlıklar, bitkiler, hayvanlar, özetle insanlar haricindeki varlıklar için O.
Kalem kırıldı cümlesindeki O, kalem'in cansız varlık olması nedeniyle İngilizce de "It" şeklinde kullanacağız.
Köpek havlıyor cümlesi için de, Köpeğin hayvan olması nedeniyle "It" şeklinde kullanacağız.


Tüm bu sözcükler tabii ki "tekil" olduğu durumlarda geçerli. Bu ayırıma dikkat edelim.

Tabloda dikkat etmemiz gereken bir şey daha var. Bu da çoğul durumlarda.

You : Sen anlamında. Kendiniz dışındaki insan olarak düşünebilirsiniz. Yani "sen" anlamına gelir. Ancak çoğul olması durumunda Ali ve Ayşe'ye hitaben cümle kurduğunuzda yani Türkçe'de "siz" olması durumunda yine "you" kullanılır.  You ile yalnızca insanlardan bahsedebiliriz.

Yani Örneğin Ali'ye hitaben, How are you? Nasılsın? Diye sorduğumuzda "you" ile Ali'yi kastediyoruz.
Bir öğretmen sınıfa geldiğinde, öğrencilere yine How are you? şeklinde Nasılsın? diyor. Bu cümlede ise bir çoğul anlamı var. You? Derken Siz anlamını kazanıyor. İngilizce'de sen'e de, siz'e de you deniyor.

We: Biz anlamında. Ben ve x kişisi. x derken herhangi biri. Ben ve ailem, ben ve arkadaşlarım. Ben ve kedim. Ben ve beraberimde her türlü varlıktan bahsederken We kullanırız.

They: Sözcüğünde ise Türkçe'deki gibi İngilizce'de de Onlar sözcüğü ayrı bir sözcükle ifade ediliyor. They are playing football. Dediğimizde Onlar futbol oynuyorlar. ile "onlar" sözcüğüyle bir topluluğu ifade ediyoruz. They sözcüğü ile her türlü canlı cansız varlığı ifade edebiliriz.

Şimdi hızlı bir özet yapacak olursak tablomuzdaki ilk 3 zamirimiz Yani "I, You, He/She/It" tekildir. Yani bir varlığı temsil eder. Onun dışındaki zamirler yani "We, You, They" zamirleri ise çoğuldur. Yani bir topluluğu ifade ederler.

Hadi şimdi ingilizce kişi zamirleri alıştırması yapalım. Aşağıdaki tabloda sözcüklerin karşılığına gelecek İngilizce kişi zamirlerini defterinize not alın. Onun altına cevapları içeren tabloyu da koyacağım. Örneğin ilk sırada Cat and horse diyor. Cat 'in anlamına sözlükten bakabilirsiniz. Kedi demek. Horse ise at demek. Yani iki tane insan dışındaki çoğul varlıktan bahsediyoruz. Karşısına "they" yazıyoruz. Kopya çekmek yok. :)


ingilizce personal subject pronouns alıştırma



Şimdi de cevapları içeren tablomuzu yayınlayalım. Mutlaka nerede hata yaptığınızı karşılaştırın ve anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamlarını sözlükten bakın.

ingilizce subject pronouns alıştırma cevap

Şayet yukarıdaki tablonun cevaplarını rahatlıkla çözebildiyseniz İngilizce'ye bir temel attınız demektir. Çünkü ilerleyen derslerde Özne ve bu öznelere uygun zamirler kullanılacak, bu dersi anlamadan dersi atlamak anlaşılması güç bir hale gelecektir. O nedenle anlayarak geçin. Acele etmeyin.

Bir kaç zamirlerle ilgili alıştırma cümlesi ve cevapları da ekleyelim;
  • I like coffee. ( Kahve severim)
  • John helped me. (John bana yardım etti)
  • Do you like coffee? ( Kahve sever misin?)
  • John loves you. ( John seni sever)
  • He runs fast. (O hızlı koşar ) (erkek için )
  • She is clever. (O akıllıdır) (bayan için o)
  • Does Mary know her?   (Mary onu biliyor mu?) (bayan için onu)
  • It doesn't work. (çalışmıyor)
  • Can the engineer repair it?  (Mühendis bunu tamir edebilir mi?)
  • We went home. (Biz eve ulaştık)

Dersimiz bu kadar :) İlerleyen derslerde görüşmek dileğiyle. Aşağıda bu ders ile ilgili ders vidyosunu da izleyebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar