Responsive Advertisement

WORD KELİME - SÖZCÜK

Kelimeler, bazen dilde anlamları olan, bazan dilbilgisinde (gramerde) sadece görevleri olan ses ya da sesler topluluğudur. Kelimeleri çeşitlerine göre isim, zamir, fiil, sıfat, zarf gibi başlıklar altında inceleriz. Sonraki konularda, kelime çeşitlerini ayrıntılıca açıklayacağım.
İsim (ad) kelime, dilde anlamı olan kelimedir. Bu kelimelerin tek başlarına anlamları vardır. Örneğin ‘masa’ denildiğinde zihnimizde masa resmi belirir. ‘Bardak’ denildiğinde zihninizde bardak resmi belirir. Bu kelimeler canlı ya da cansız nesnelerin, kavramların, renklerin adlarıdır.
Fiiller ve sıfatlar da anlamlı kelimeler sınıfındadır. Örneğin koşmak, yüzmek gibi fiillerinin, büyük, küçük, iyi gibi sıfatların anlamlarını bilirsiniz. İsim kelimelerden olan mavi, yeşil, sarı gibi kelimeler renk adıdır, yani isim kelimedir. Varlık adlarıyla kullanınca renk adlarına sıfat diyebiliriz. Kırmızı, renk adıdır, “kırmızı gül” örneğinde başka bir isim olan gül kelimesinin önünde sıfattır.
Sadece görevleri olan kelimeleri yalnız başlarına kullanamazsınız. İle, için, ve, çünkü, fakat, ama kelimelerin dilbilgisinde sadece görevleri vardır. Bu kelimelerin cümlelerdeki anlamlı kelimelerle bulunmaları şarttır. ‘Ekmek için’ ifadesinde ‘için’ kelimesinin anlamı yoktur, sadece görevi vardır. ‘Ekmek’ kelimesinin anlamı vardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar